Doğan Cüceloğlu "Anjelina Akbar ile Sesler"in Konuğu Oluyor...

Perşembe günleri 23.30’da TRT-2 ekranlarında yayınlanan Anjelika Akbar ile Sesler’in bu haftaki konuğu, yazar ve psikolog Doğan Ceüceloğlu oluyor.

Ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar; kültür, sanat, edebiyat ve iş dünyasından önemli isimleri programında ağırlamaya devam ediyor. Perşembe günleri 23.30’da TRT-2 ekranlarında yayınlanan Anjelika Akbar ile Sesler’in bu haftaki konuğu, yazar ve psikolog Doğan Cüceloğlu oluyor.

J.S. Bach'ın prelüdü üzerine yaptığı uyarlama ile program açılışını gerçekleştiren Anjelika Akbar, Cüceloğlu ile birlikte keyifli bir sohbete imza attı.

İstanbul Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da dil psikolojisi üzerine doktora yapan Doğan Cüceloğlu samimi açıklamalarda bulundu. Amerika’daki eğitimi içeriğiyle ilgili ‘’Dil bilimi ile psikolojinin buluşması üzerine bir eğitimdi’’ diyen ünlü psikolog ve yazar, dil psikolojisiyle ilgisi ise şöyle konuştu: İçimizde bir yetkinlik var ve bir kelimeyi yanlış söylediğimiz zaman bize yanlış söyledin diyor. İnsan konuşurken hata yapar. Mesela 4 yaşındaki bir çocuk, bir kelimeyi yanlış söylediğinizi bilir, yanlış söyledin der ama nereden bildiğini bilmez. İçi bilir ama söyleyemez. Dil psikolojisinde bu inceleme ve konuşan davranışı söz konusu.

Birçok bilimsek makaleye imza atan Cüceloğlu, ilk kitabı İnsan İnsana’nın ortaya çıkışını da izleyenlerle paylaştı. ‘’Amerika’da akademisyendim ama aynı zamanda Silifke’de doğmuş büyümüş biriyim. Evlilik ne demek baba olmak ne demek bütün bunları Silifke’de öğrendim. Ama bu model evine uymayabiliyor. Çocuklarımdan 4 yıl ayrı kaldım, çok acı çektim. Kendime bakıyorum, kötü bir insan değilim ama yanlış şeyler yaptım. Baktım benim gibi çok insan var. İyi insanlar ama yanlış şeyler yapıyorlar farkına varmadan. İnsan ilişkileri, bu farkındalıklar, bu kitapta bunları yazdım. ‘’ diyen Cüceloğlu Amerika’dan Türkiye’ye döndüğünde birçok çalışma yaptığını dile getirdi.

Amerika’dan döndüğünde Türkçe’de ‘’iletişim’’ kelimesi yerine komünikasyon kelimesinin kullanıldığını söyleyen Doğan Cüceloğlu ‘’İletişim kelimesinin Türkçe’ye kazandırılmasında katkım oldu. Çok önemli bir tabir şu an.’’ dedi.

Gerçek Özgürlük kitabında Timur karakterinin kendi gençliği olduğunu dile getiren Cüceloğlu, ‘’Timur benim gençliğim. Emekli profesör de benim şimdiki halim. Genç Doğan’la emekli Doğan sohbet ediyor. O sohbet; bizi hapseden, kültür hapishanesinden yavaş yavaş, farkına vararak, anlayarak ve umutla çıkma meselesi. Bu yüzden böyle bir yolculuktu. Bazen insanlar bütün özgürlüklerini para için mahvediyor. Altın kafese giriyor. Orada özgür değilsin ki, bir kafestesin. Ben bu yolculukta birçok şeylerin farkına vardım. Özgürlüğünü özlüyorsun.’’ dedi.

Türkiye’nin en önemli konusunun disiplin olduğunu söyleyen ünlü psikolog ve yazar, ‘’Hiç kimse kötü niyetli değil ama bazı şeylerin farkına varmak lazım. Denetim odaklı kültürde, hep başkalarının tanıklığına başvurursunuz. ‘’Babam bir şey demesin, öğretmen aferin desin.’’ denilir. Dış tanıklığa önem veriyoruz, nasılsa kimse görmüyor deriz. Benim ülkemdeki insanların anlamasını istediğim şu: Kendi tanıklığın var, kendin görüyorsun. Çünkü sen, kendi gözünde değerini kaybedersen sahip olduğun her şeyi kaybedersin. Her yerde her zaman sen varsın.

Çocukluğu Silifke’de geçen ve 11 kardeş olan Doğan Cüceloğlu babasının, her çocuğu için ayrı defter tutarak, çocukları hakkındaki düşünceleri ve anılarını paylaştığı defteri olduğunu söyledi. O dönemde böyle çocukları için anı defteri tutmanın inanılmaz bir bilinç olduğunu söyleyen Cüceloğlu, ‘’Babamın 11. çocuğuyum. Bana ayrılan sayfa dört sayfa. Takip etmemiş sonradan, çünkü yaşlanmış. Çok ayrıntılı yazmamış ama sakinliğim, sevecenliğim, yardımsever olmam konusunda gözlemlerini yazmış. Hiç ağlamıyor sakin bir çocuk demiş.’’ diyerek o defterin kendisi için büyük bir değer taşıdığını belirtti.

Doğan CüceloğluAnjelina AkbarAnjelina Akbar ile SeslerTRT-2

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.