Sosyal Medya A-sosyal Yapıyor...

“Sosyal medya, yerinde ve ölçüsünde kullanıldığında yaşamımız için faydalı. Ancak, ölçüsünü kaçırınca kişiyi yalnızlaştırıyor. Hatta a-sosyal bile yapıyor. Kendini bilmeyenler için bir tür duygusal uyuşturucu. Yanlış kullanılırsa evlilikleri, ilişkileri de bitiriyor. En çok gençler arasında tercih edildiği düşünüldüğünde, ciddi bir sosyal tehlikeyle karşı karşıya olduğumuz açıkça ortada. Özellikle hırsızlık, dolandırıcılık, gasp, şantaj ve fuhuş gibi alanlarda artışa neden olması kuvvetle muhtemeldir.” Bu sözler, Londra’da, BBNLP (British Board Of NLP) ve GOE (The Guild Of Energists) adlı kurumlardan “Yaşam Koçluğu, NLP ve EFT eğitimleri alan Sevil Tunç’un sosyal medya üzerine yaptığı analizlerin özeti.

Tunç bunları şöyle anlatıyor;

En çok tercih edilen içerikler

Sosyal medyada en fazla tercih edilen içerikler. ‘Kişisel yayın,  cinsellik,  arkadaş bulma, eğlence, haber ve kişisel gelişim‘ konuları. Normalde insanlar beğenilen, sevilen, takdir edilen, hayran kalınan, aşık olunan, ilgi duyulan olmak ister. Gerçek hayatta bu duygularını tatmin edemiyorsa, bu duyguların açlığını gidermek için yeni mecralar arar. Bu mecraların en kolay erişileni de sosyal medyadır.

Sosyal medya duygusal uyuşturucu

Kişi hangi duyguya aç ise o duyguyu doyurmaya yöneliyor.  Ailesini, statüsünü ve sosyal ortamını beğenmeyen bir kadın, sosyal medyada elinde markalı poşetlerle alışveriş yaparken pozlar veriyor. Böylece çevresine ‘Ben daha yukarı bir tabakadanım mesajını vermek istiyor. Aynı duygulardaki bir erkek de lüks arabalarda veya restoranlarda çekilmiş fotoğraflarını paylaşıyor. Sevgilisi tarafından terk edilmişler sanal dünyada ön plana çıkararak beğenilmeyi ve istenmeyi arzuluyor. Bunlara bir süre sonra bu yeterli olmuyor. Daha fazla beğenilmek için çıplaklık içerikli fotoğraflarını bile takipçilerine sunanlar oluyor. Genellikle de eğlence ve lüks yaşam fotoğrafları paylaşılıyor. Bu kişiler sanal ilgiyi, gerçek hayatta bulamadıkları zaman ruhsal çöküntüye giriyor. Kendini bilmeyenler için bu bir tür duygusal uyuşturucu oluyor.    

Hırsızlık, dolandırıcılık, şantaj, fuhuş

Sıradan insanlar, birbirlerine sahte lüks hayat görüntüleri servis ediyor. Sosyal medyada güçlü, zengin erkek profilleri ile bakımlı, çekici, alışveriş ve eğlence düşkünü kadın profillerinin fazlaca yer alması o hayattan uzak olanları özendiriyor. Özenenlerde baskı hissi uyandırıyor. Bu nedenle de ekonomik kökenli suçlara yatkınlık artıyor. Bu durumda olmayanlar o yaşam tarzını yakalamak ve kendi takipçilerine sunmak için daha fazla ve kolay para kazanma arayışına giriyor. Sosyal medyanın en çok gençler arasında tercih edildiği düşünüldüğünde, ciddi bir sosyal tehlikeyle karşı karşıyayız. Özellikle hırsızlık, dolandırıcılık, gasp, şantaj ve fuhuş gibi konularda artışlar olması kuvvetle muhtemel.

Sosyal medya evlilikleri bitirir mi?

Evli bir erkeğin veya kadının sosyal medya kullanımının olağanın üzerine çıkması, evliliğinde veya yaşamındaki eksikliğin sinyalini veriyor. Paylaştığı içerikler yakalamak istediği duyguyu gösteriyor. Takip ettiği içerikler çözüm olarak seçimlerini işaret ediyor. Kısacası sosyal medya kullanımı bir sonuçtur. Ancak kullanımın ihtiyaç reçetesi diğer eş tarafından iyi algılanamazsa ve önlem alınmazsa evliliğin çöküşü çok hızlanır. Bununla birlikte diğer açıdan bakacak olursak sosyal medya, ilişkilerdeki eksikliğin tespitinde eşlere güzel tüyoları veren bir mecradır.

Tercih edilmesinin ilk 5 nedeni;

Sosyal medyayı tercih edenlerin 5 nedeni var. Bunlar, daha ekonomik, daha hızlı ve zahmetsiz, daha fazla beğenilme imkânı, daha cüretkâr ve cesur, daha fazla seçenekli olması. Kişi hedeflediği sosyal statüye para harcamadan, yorulmadan, son derece yüksek cesaretle girip aynı anda istediği kadar kişiyle sosyal etkileşimde bulunabiliyor. Gerçek hayatta bunu kolaylıkla yapması mümkün değil. Bu nedenle de sosyal medyayı insandan, insanı da sosyal medyadan koparmak pek mümkün görünmüyor.

Gerçek varken, sanal tercih ediliyor

“Kişilerin sosyal medya kullanımı bir sorun değildir. Çünkü sosyal olma ihtiyacı çok önemlidir. Duygusal bir ihtiyaçtır. Bir kişi sorunlarının çözümü için sosyal medyaya yöneliyorsa bu da onu gerçek hayattan koparmaya başlıyorsa,  o zaman bir sorun vardır. Sosyal medya insanın sosyal olma ihtiyacını, tatmin olamamış duygularını, ihtiyaçlarını ve çok daha fazlasını sağlayan bir sanal yaşam alanı açıyor.  Günümüz insanı çok yalnız.  Zamanla da bu yalnızlık artıyor. Özellikle şehirlerde, kişiler neredeyse hiç bir şeye vakit bulamıyor. İşte bu yüzden bu mecrayı sosyal olabilme, sesini duyurabilme, kendini ifade edebilme ve duygusal tatmin eksiklerini tamamlama alanı olarak görüyor. Kaynağı veya doğruluğu belli olmayan yoğun bir bilgi kirliliği içinde insanlar birbirleriyle etkileşim içinde.  Buradaki insanlar, normal hayattakinden farklı olarak size ve başka insanlara bir vitrinde hayatlarından kesitler sunuyor. Siz de o kişiyi hayatınıza dâhil ediyorsunuz.

Sosyal Medya A-sosyal Yapıyor   British Board Of NLP   The Guild Of Energists   Sevil Tunç