“Maddenin Halleri”ne Bir Ödül De Amerika’dan...

Deniz Tortum’un yönettiği “Maddenin Halleri”ne bir ödül de Amerika’dan geldi. New York’ta düzenlenen ve bilim temalı yenilikçi filmleri buluşturan Imagine Science Film Festivali’nde A.B.D. prömiyerini yapan “Maddenin Halleri”, önceki gün sona eren festivalden Labocine Mansiyon Ödülü’nü kazandı. Geçtiğimiz hafta 39. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen, Engelsiz Filmler Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazanan film, Ekim başında da 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü kucaklamıştı. Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem’in, ortak yapımcılığını Fırat Sezgin’in üstlendiği “Maddenin Halleri”nin Türkiye gösterim programı ise çok yakında açıklanacak.

Deniz Tortum’un yazıp yönettiği ve görüntü yönetmenliğini üstlendiği “Maddenin Halleri”ne bir ödül de Amerika’dan geldi. 16-23 Ekim tarihlerinde New York’ta düzenlenen Imagine Science Film Festivali’nde A.B.D. prömiyerini yapan film, bilim sinemasının dünyadaki en önemli çevrimiçi platformu sayılan Labocine’nin verdiği Labocine Özel Mansiyon Ödülü’ne değer görüldü.

 “Belgesel film sınırlarını zorluyor"

Geçtiğimiz hafta 39. İstanbul Film Festivali’nde İstanbullu seyirciyle buluşan “Maddenin Halleri”, Ezgi Kılınçaslan, Rûken Tekeş ve Yasin Ali Türkeri’den oluşan Ulusal Belgesel Yarışması jürisi tarafından, Cesur yaklaşımı ile belgesel film sınırlarını zorladığı, baştan sona bütünselliğini bozmadığı, yüksek görsel estetiği ve minimalist ses tasarımı ile filmi zamansızlaştırdığı, bizi yaşam ve ölüm çizgileri arasında gezdirdiği ve sorgulattığı, ve içini bilmediğimiz önemli bir sistemin kontrastlarını ve aktörlerini özgün ve samimi bir anlatım diliyle sunduğu” gerekçesiyle En İyi Belgesel Film seçilmişti. 

“Duygularımızın kapılarını aralayan yönetmen”

Geçtiğimiz hafta (18 Ekim) ayrıca Engelsiz Filmler Festivali’nden iki ödülle birden dönen “Maddenin Halleri”, Gökçe Işıl Tuna, İpek Türktan Kaynak ve Kaan Karsan’dan oluşan jüri tarafından Kurduğu atmosfer ile yakaladığı gerçeklikleri bütün bir hayat meselemize kurguladığı” gerekçesiyle En İyi Film seçilmiş; Bir hastaneye kapısından girerek hayatlarımızın ve duygularımızın kapılarını aralayan ve sorgulatan” Deniz Tortum’a da En İyi Yönetmen Ödülü’nü getirmişti.

 

“Görünmeyeni görünür kılan”

Dünya prömiyerini Ocak ayında Rotterdam Film Festivali’nde yapan film, Ağustos ayında da dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden DokuFest’in Balkan bölümünde yarışmıştı. Ekim başında 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapan Maddenin Halleri”, Bingöl Elmas, Köken Ergun ve Kurtuluş Özgen’den oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması Jürisi tarafından “Özgün anlatımı, yenilikçi görselliği, görünmeyeni görünür kılması” gerekçesiyle En İyi Belgesel Film Ödülü’nü kazanmıştı.

Gösterim tarihi yakında açıklanacak

Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem’in, ortak yapımcılığını ise Fırat Sezgin’in üstlendiği “Maddenin Halleri”, hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını takip ediyor ve bitmek bilmeyen koridorlarda, doktor odalarında ve ameliyathanelerde dolanarak hastanede akıp giden yaşamı anlamaya çalışıyor. Kurgusunu Sercan Sezgin, müziklerini Alican Çamcı, renklerini James Norman, ses tasarımını da Ernst Karel ile Yalın Özgencil’in yaptığı Maddenin Halleri”nin Türkiye gösterim takvimi ise çok yakında açıklanacak.

Bağımsız Sinema’nın Yeni Yüzü”

1989 İstanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı Deniz Tortum, Bard College’da sinema eğitimi aldı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, Sharjah Bienali, Sheffield, !f İstanbul, True/False ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok önemli festivalde gösterildi. 2013’te çektiği ilk uzun filmi “Zayiat”, dünya prömiyerini South by Southwest’te (SXSW) yaptı. 2017’de Carmine Grimaldi ile birlikte yönettikleri “Keşke Barış Gelse, Dokufest’te En İyi Kısa Belgesel Ödülü’nü aldı ve Sheffield, True/False gibi önemli festivallerde gösterildi. MIT Open Documentary Lab’de araştırma görevlisi olarak sanal gerçeklik üzerine çalıştı ve !f İstanbul ve Camden film festivallerinin yeni medya bölümlerinin küratörlüğünü yaptı. Çağrı Hakan Zaman ve Nil Tuzcu ile birlikte hazırladıkları ve 6-7 Eylül olaylarını anlatan “Eylül 1955 (2016) ve Emre Yeksan’ın “Yuva” filminin dünyasından ilhamla çektiği “Selyatağı” (2018) adlı sanal gerçeklik projelerine imza attı. 2018 yılında Can Eskinazi ile birlikte “Anadolu Turnesi” adlı müzik belgeselini yönetti. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. 2016-2018 yıllarında Harvard Film Study Center’da üzerine çalışmaya başladığı son belgeseli Maddenin Halleri, dünya prömiyerini Ocak 2020’de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı. Film ve yeni medya çalışmalarını İstanbul ve New York arasında sürdürmeye devam ediyor.

“Maddenin Halleri”ne Bir Ödül De Amerika’dan   Maddenin Halleri