Deneme Sınavı Çöz, Püf Noktalarını Gözden Geçir...

Oğuzkaan Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Koordinatörü Ö. Yalın Kaya, YKS'ye on gün kala adayların ve ailelerin dikkat etmesi gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu.

Baştan sona tüm lise müfredatını sadece tekrar üstünden geçmek için bile bir öğrencinin ortalama 3 aylık süreye ihtiyaç duyacağını belirten Ö. Yalın Kaya, öğrencilerin bu kalan süreyi gerçek sınav provaları, bunların analizi ve nokta atış eksik giderme çalışmaları ile geçirmelerini öneriyor.  "Büyük çaplı konu tekrarları kafa karışıklığına sebep olabilir. Öğrenciler, aylardır, bazıları yıllardır bu sınava hazırlanıyorlar ve bu saatten sonra bir mucize yaratılmaz. Bunun yanında, basit hatalardan soru kaybetmemek için püf noktalarını gözden geçirmenin ve öğretmenlerinin sık çıkan soru tipleri ile ilgili verdiği tavsiyelerini örnek sorular üzerinde tatbik etmenin faydası olacaktır. Ancak şu son günlerdeki en önemli konu öğrencinin kendisini sınava fiziki, zihinsel ve duygusal olarak hazırlamasıdır.

ADAYLARA TAVSİYELER:

26 Haziran Cumartesi Günü saat 10:15’te TYT, 27 Haziran Pazar günü ise saat 10:15’te AYT ve 15:45’te YDT uygulanacak. Sınavdan 15 dakika öncesine kadar adayların sınav binasına giriş yapmalarına izin verilecek. Özetle, TYT ve AYT için saat 10:00’dan ve YDT için de saat 15:30’dan sonra sınav binasına giriş yapılamayacak. Adayların kimlik kontrollerinin ve üst aramalarının Kovid-19 önlemleri ile beraber uzun zaman alacağı da hesaba katılırsa, en az bir saat önceden sınav binasında hazır olmak, sınav öncesinde gereksiz “geç kalma” stresinden adayları koruyacaktır. Bunun yanında, ÖSYM'nin sınava giriş ile ilgili yayınladığı kuralların ailece okunması ve eylem planı yapılması da zihinsel hazırlık açısından önemli olacaktır.

1.Sınava gireceğiniz binaya ulaşma yollarını ve sınav binasını keşfedin:  

Sınava girilecek binayı ilk kez görmek, adaylar için heyecan verici olabilir. Bu yüzden, binayı görmek ve aşinalık kazanmak önemlidir. Bunun yanında, adayın evinden sınav binasına olan mesafe ve ulaşım yolları konusundaki ilk tecrübeyi sınav günü yaşamak, çok büyük bir strese sebep olabilir. Bu sebeple, önden yapılacak bir keşif gezisi ilk önceliğiniz olmalı.

2. Uyku düzeninizi gerçek sınav günlerine göre ayarlayın:

Sınav binasına zamanında varmak ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak sınava hazırlanmak kadar bunu sağlayacak şekilde bir uyku düzeni de oluşturmak gerekir. Çoğu öğrenci stres yüzünden uyuyamadığından yakınır. Bu düzeltmenin tek yolu, sınava 10 gün kalmış su zaman diliminde her gün sınava gideceğiniz günkü saatte uyanmak, kahvaltı etmek ve sınav kıyafetlerini giyerek o günün provasını yapmaktır. Bu sayede sınav günü, sizin için sıradan bir gün gibi başlayacaktır.

3.Gerçek zamanlı sınav provası yapın:

Sınav günü, sınavın başlama saatinden 15 dakika önce binaya gireceksiniz ve pek de rahat olmayan bir sandalyede saatler geçireceksiniz. Sınav başlayana kadar da o sandalyede oturacak heyecanla bekleyeceksiniz. Aynı öyküyü evde gerçekleştirin. Zamanında uyanıp, kahvaltı edip, hazırlandıktan sonra sınav provası için sert zeminli bir sandalyede ve çok da geniş olmayan bir masada gerçek sınavda size verilecek nesneler ile hazır biçimde sınav saatini bekleyin. Bu bekleyişin 5-10 dakika olması yeterli olacaktır. Bu nesneler:

Deneme Sınavı Kitapçığı Deneme sınavınızın paketinde optik belge yoksa gerçek sınavdaki optik belgenin yerine geçecek boş bir A4 kağıt ya da bir optik belge fotokopisi Kurşun Kalem (Versatil, yani uçlu kalem olmaz) Kalemtraş Silgi Peçete ve küçük şekerleme (anlık glikoz ihtiyacı için işe yarasa da uzmanlar çok tüketilmesini tavsiye etmiyor) 

Gerçek sınavdaki optik işaretlemeler, öğrenciler için ortalama 12 dakikalık bir zaman kaybına sebep olmaktadır. Evde yapılan deneme sınavlarını optik işaretlemesi yapmadan uygulamak sizi yanıltabilir. Bunun yanında, gerçek sınavda versatil (uçlu) kalem değil de kurşun kalem kullanacağınız için kendinizi bu kalemleri kullanmaya ve kalem ucu kütleştikçe kalemtraş ile sivriltmeye alıştırın.

4. Sağlıklı ve dengeli şekilde beslenin ve fazla şekerden uzak durun:  

Bedeniniz, sizin kaleniz ve o kale ne kadar sağlam olursa o kadar güvende ve başarılı olursunuz. Size keyif veren besinlerin çok azı sizin sağlığınız için gereklidir. Ambalajlı atıştırmalıklar ve ağır yemekler sindirim ve boşaltım sisteminizi zorlayacağı kadar beyninizin çalışma kapasitesini de düşürürler. Bu konuda çok boşluktaysanız gerekirse bir diyetisyenden gıda tavsiyesi alın.

 

VELİLERE TAVSİYELER:

1.Sınav hakkında konuşmayın.

Sınavla ilgili olarak yapılacak her şeyi bugüne kadar, elinden geldiğince zaten yaptı. Daha fazlasını yapabileceğini düşünüyor dahi olsanız, bunun suçluluğu  ile sınava girmesinin ona bir faydası olmayacaktır. Onun emeklerine yönelik her türlü eleştirinizi, sınav sonuçlarının açıklanacağı 4 Ağustos gününe kadar erteleyin.

2.Öğrenci ile tartışmaktan kaçının. 

Çocuğunuz, sizin gibi yılların tecrübesine sahip olmayabilir, ancak bir birey olarak kendisine ve egosuna en çok değer verdiği yıllarını yaşıyor. Bu akşam ya da yarın, en saçma fikirler ile bile karşınıza çıksa sesinizi yükseltmekten ve ona saçmaladığını

söylemekten kaçınmak gerekecektir. Zaten kendisini hayallerine ulaşmak konusunda yetersiz hissetme eğilimindeki bir gence saçmaladığını söylemek, onu umutsuz bir ruh haline sokabilir. Bu ruh hali de sınava olumsuz olarak yansıyabilir.

3. Kıyaslama ile örnekler vererek onu motive etmeye çalışmayın.

 Bir komşunun ya da kuzenin üstün başarısındaki sırrını son günlerde çocuğa anlatmak hali hazırda üstün başarı yakalama ihtimali yüksek olan çocuk için bile “keşke bunu daha önce bilseydim” düşüncesi ile gerginlik yaratabilir. Çoğu çocuğun da üstün başarı sahibi olmayacağına inandığı gerçeği ile düşününce, bu kıyaslamalar faydadan çok zarar getirebilir. Çocuğun, kendisini yetersiz, akılsız ve sevilmeye layık olmayan birisi olarak nitelendirmesine sebep olabilir ve bu mutsuzluk önce umutsuzluğa, sonra da başarısızlığa dönüşebilir.

4.Sınava kalabalık gruplar halinde gitmeyin.

Çocuk için onun sınavdaki başarısını değerlendirecek kişi sayısı arttıkça, stres ve kaygı da yükselebilir. Kendisi talep etmediği sürece çekirdek aile dışındaki kişiler ile sınav konvoyu oluşturmaktan kaçının. Kaygısı üzerindeki kontrolü kaybeden ve sınav boyunca sınavdan çıktığında ona nasıl geçtiğini soracak onlarca akrabanın varlığını düşünen bir öğrencinin sınavda başarılı olması tehlikeye girebilir. Akrabaların meraklarını gidermek ile ilgili isteklerini son sınavın yapılacağı 27 Haziran Pazar gününün akşamına kadar erteleyin.

5.Çocuk sınav binasına girerken önce onu abartılı biçimde uğurlamayın.

Herkesin mutluluğunun onun başarısına bağlı olduğu hissi ile sınava giren bir öğrenci, sınav esnasında büyük gerginlikler yaşayabilir. Sınav sorularının rastgele sıralanışı sebebi ile kimi öğrencinin o test içinde yapamayacağı ya da zorlanacağı tüm sorular peşpeşe denk gelebilir. Böyle bir durumda yaşamaya başladığı umutsuzluğa bir de ailesinin mutsuzluk sebebi olmak düşüncesi eklenirse, çocuk sınavı bırakabilir bile. Sakin olmak, elini sıkmak ve sade bir sarılma ile başarılar dilemek yeterlidir. Unutmayın, hiçbir şey çocuğunuzdan önemli değildir, sınav sonucu da dahil olmak üzere. 

6.Ona kıymetli olduğunu hissettirin.

Kaygı ve stres anlarında hayatımızda en güvende hissettiğimiz ve korkularımızı unuttuğumuz yere dönmek isteriz. Patolojik durumlarda, bu anne karnına dönme isteğine kadar ilerleyebilir. Ancak, anne ya da babamızın sarılması ile o güven ve rahatlama hissine kavuşur, kaygımızdan arınırız. Kaç yaşında olursak olalım, anne ya da babamızın saçımızı okşaması ve omzunu gözyaşlarımıza siper etmesi bize iyi gelir. Bu çocuğunuz için de geçerlidir. Sınavın ondan kıymetli olmadığını, çabalarının karşılığını almak için ekstra bir şey yapması gerekmediğini, sadece sınava gireceği ve çıkacağı gerçeğini yaşamasına izin verin. Sadece yanında olmanız yeterlidir.

Deneme Sınavı Çöz   Püf Noktalarını Gözden Geçir